Daniël oefent voor Fokveedag Hellevoetsluis

Onder het toeziend oog van zijn vriendje River Romijn oefent Daniël Biesheuvel uit Hekelingen met Riethil Affirnada. Zaterdag 10 augustus doet Daniël mee aan de kalverbegeleidingswedstrijd die tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis wordt georganiseerd.

Daniël woont op een melkveebedrijf in Hekelingen dat de naam Riethil Holsteins draagt. Zijn vader Mark en opa Adriaan melken er koeien. Vier ervan doen mee aan de verkiezing van de mooiste melkkoe van de Zuid-Hollandse Eilanden die tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis wordt gehouden. “De Fokveedag is altijd een mooie dag. Een dag waarop we vooral kinderen kunnen laten zien hoe het boerenleven er uit ziet. Veel hebben daar geen idee van”, zegt Mark Biesheuvel. Naast de vier melkkoeien nemen de Biesheuvels ook vier kalveren mee naar Hellevoetsluis. Zij mogen mee doen aan de kalverbegeleidingswedstrijd.

Scheren, wassen en kammen

Tijdens de Fokveedag strijden in deze wedstrijd 19 kalveren en evenveel kinderen in drie rubrieken tegen elkaar. In elk van die leeftijdsklassen wordt een kind aangewezen dat zijn of haar kalf het beste door de keuringsring begeleid. Daarnaast wijst een vakkundige jury de mooiste kalveren aan. Daniël (8) weet hoe het werkt. Twee jaar geleden deed hij ook al mee aan de kalverbegeleidingswedstrijd in Hellevoetsluis. Toen won hij in zijn leeftijdsklasse en kon hij een medaille en een beker mee naar huis nemen. Of dat dit jaar ook het geval zal zijn? Daniël weet het niet, maar hij gaat niet voor een minder resultaat. Met strak gezicht houdt hij het touw aan het halster omhoog, zodat het kalfje met opgeheven kop vooruit stapt. Moeilijk vindt Daniël het niet. Dat is ook niet zo gek. Hij oefent iedere dag. “Al is het soms wel lastig, hoor. Als ze helemaal geen zin heeft bijvoorbeeld.” Ook zijn broertje Olivier, zijn vriendje Lars en neefje Danny gaan mee naar de Fokveedag. En ook zij zullen met een kalfje door de ring stappen. De kalfjes zullen er dan piekfijn uit zien. Ze worden geschoren, gewassen en gekamd. Wie dat mag doen? “Ik denk mijn vader of mijn opa.”